Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ένας απλός συλλογισμός...


Το πρωί προτού χαθώ μέσα στις εξισώσεις και τους απαιτούμενους τύπους της φυσικής που επρόκειτο να δώσω, αποφάσισα να ανοίξω λίγο την τηλεόραση για να χαλαρώσω (μέγα λάθος). Καθώς λοιπόν παρακολουθούσα τον καθημερινό εθνικό κινδυνολόγο και αγχωτή της ελληνικής TV (Παπαδάκης), είδα μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο άνθρωπος είναι ένας από τους κορυφαίους (αν όχι ο κορυφαίος) Έλληνες συνθέτες και μία εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς. Κανείς δεν αμφισβητεί την τεράστια προσφορά του στον εγχώριο πολιτισμό και όχι μόνο, όμως πιστεύω πως η προσέγγιση του στα τρέχοντα ζητήματα μέσω του ΣΠΙΘΑ είναι ακατανόητη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης θεώρησε ότι στη δεδομένη φάση το παν είναι η πατρίδα και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα. Καλούσε όλους τους Έλληνες πατριώτες ανεξαρτήτως ιδεολογικής βάσης και φορολογικής δήλωσης να ενωθούν ενάντια στα ξένα συμφέροντα των τραπεζών. Με λίγα λόγια περιόρισε τα ταξικά ζητήματα για χάρη της εθνικής ενότητας.
Είμαι πολύ μικρός σε όλα τα επίπεδα για να αξιολογήσω μία τέτοια προσωπικότητα αλλά κάτι τέτοιο μου φάνηκε ακατανόητο. Πως είναι δυνατόν να θυσιάζονται τα ταξικά ζητήματα στο βωμό της εθνικής ισσορροπίας; Μία τέτοια κίνηση είναι συγκάλυψη και στήριξη των Ελλήνων καπιταλιστών μόνο και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθούν στη χώρα μας. Είναι σα να έχεις έναν αδερφό που είναι λαμόγιο, έχει βγάλει τρελό χρήμα εις βάρος σου και κατηγορείται για πολλαπλά εγκλήματα όμως μόνο και μόνο επειδή είναι αδερφός σου, τον καλείς να ενωθεί μαζί σου για να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο έγκλημα. Για εμένα στην παρούσα φάση η ταξική συνείδηση καθώς και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του απλού εργαζόμενου λαού είναι αυτά που προέχουν και όχι η εθνική ακεραιότητα. Στην τρέχουσα κρίση όλοι πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε με γνώμονα τον ανθρωπισμό μας και όχι τον πατριωτισμό μας... "Ευτυχώς" υπάρχουν δεκάδες εθνικιστικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη διάσωση της πατρίδας. Ας επιδιώξουμε εμείς τη διάσωση του αγωνιστικού και επαναστατικού μας πνέυματος ενάντια στους γηγενείς κεφαλαιοκράτες μη δελεαζόμενοι από μια εθνική συναίνεση σε ένα έγλημα στημένο.

6 σχόλια:

  1. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει πολλά από πολέμους χούντες είναι λογικό κατ'εμε να νιώθει μια ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο αυτό. Αυτό που κατάλαβα από το video είναι ότι προτρέπει τον ελληνικό λαό να ξυπνήσει απο την απραγία του όπως έγινε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανεξαρτήτως παράταξης και ιδεολογίας. Κατα πόσο μπορει να γινει αυτο στην ελλαδα δεν ξερω .. το σιγουρο είναι οτι θα έπεφτε πολύ ξύλο.
    4 σχόλια: Σαν γενικότερη ιδέα η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών δεν είναι κακή.. ωστόσο φέροντας ως σλόγκαν εθνική ανεξαρτησία , λαϊκή κυριαρχία , πατριωτική αναγέννηση δεν κρύβω οτι προβληματίστηκα αρκετά όσο αναφορά το τελευταίο.

    Αυτό περί κομματικής ενότητας ήταν αστείο έτσι ? δεν μιλάμε σοβαρά .. Πασοκ και Νδ μαζι χαχαχα

    Eκεί π λέει για την ΓΣΕΕ έχει απόλυτο δίκιο , κανουν απεργία και πάνε και πίνουνε καφέ με τα στελέχη του κόμματος

    Τέλος στην ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος αναφέρει ότι επίκεντρο είναι ο ανεξάρτητος πολίτης που αισθάνεται και θέλει να αντιδράσει και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του για την έξοδο απο την βαθιά διεθνή κρίση του Καπιταλισμού οπότε αυτό με την συγκάλυψη των ελλήνων καπιταλιστών δεν νομίζω να ισχυει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kn13 o Θεοδωράκης είναι μία τεράστια προσωπικότητα και δεν υπάρχει αμφιβολία...
    Η ενστασή μου στο καινούργιο του εγχείρημα έγκειται στην προβολή των πατριωτικών αξιών περισσότερο απ'ότι των ταξικών αξιών. Και κατ'αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αντικαπιταλιστική φλόγα καθώς και κάθε έννοια διεθνιστικής πάλης...
    Σήμερα το πρωί δήλωσε καθαρά ότι όλοι οι Έλληνες, φτωχοί και πλούσιοι πρέπει να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτό που οι δεύτεροι δημιούργησαν. Η άποψη μου είναι ότι ως άνθρωποι έχουμε περισσότερα κοινά με τους Τούρκους εργάτες παρά με τους Έλληνες καπιταλιστές.
    Οι ιδρυτικές διακυρήξεις είναι για εμένα ανούσιες. Κλασικό παράδειγμα το ιδρυτικό διάγγελμα του ΕΑΜ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομολογώ πάντως ότι ήταν λίγο τραβηγμένο το όλο σκηνικό σήμερα..
    το ανέκδοτο της υπόθεσης ομως ήταν η κομματική ενότητα που όπως είπε προτάθηκε από την Ευρώπη και που τα ποσοστά των 2 μεγάλων κομμάτων δεν φτάνουν ούτε το 50% μαζί. Καλύτερα να σου κοπεί το χέρι (π λέει ο λόγος) παρά να ρίξεις ψηφοδέλτιο Πασοκ+Νδ μαζί *με μία νότα χιούμορ πάντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχα όντως... έχουμα να δούμε και να ακούσουμε πολλά ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ, ο Θεοδωράκης με αυτά που λέει προκαλέι περισσότερο γέλιο παρά σκεπτικισμό. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποσύρονται όταν πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω η καλλιτεχνική του φύση είναι πιο σπουδαία από την πολιτική του ενασχόληση στην παρούσα φάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή